Trainersprogramma: Logopedie in een notendop Signalering van logopedische problemen door leerkrachten 2017-12-13T15:20:36+01:00

Trainersprogramma
Signalering van logopedische problemen door leerkrachten

Inhoud

De cursus biedt de competentie om zelf de cursus “Signalering van logopedische problemen door leerkrachten” aan te bieden, waardoor leerkrachten in staat zullen zijn logopedische problemen te signaleren en vervolgens voor te dragen voor een logopedische screening.
Aan de hand van de cursusmap geven we de cursisten inzicht in de opzet van de cursus aan leerkrachten. De trainers, die de cursus allen zelf regelmatig hebben gegeven, zullen hun ervaring overdragen aan de cursisten.

Doelgroep

Deze cursus is bedoeld voor logopedisten die zich willen certificeren om zelf de cursus aan basisschoolleerkrachten aan te kunnen bieden.

Doelstelling

Door veranderde regelgeving is er op basisscholen veel belangstelling om leerkrachten zelf de signalering van logopedische aandachtgebieden aan te leren. Leerkracht kunnen dan op een zo betrouwbaar mogelijke wijze symptomen in de spraak- en taalontwikkeling, die mogelijk duiden op logopedische problematiek bij kinderen in de leeftijd van 4 – 5 jaar, signaleren en vervolgens de procedure kennen om tot screening/behandeling door de logopedist over te gaan (de cursus is nadrukkelijk niet bedoeld als vervanging van de screening).

Duur

2 dagdelen, (2 x 3 uur).

Certificaat

Ja. Cursus geeft logopedisten de mogelijkheid deze cursus zelf aan te bieden aan leerkrachten in de eigen gemeenten en/of basisscholen.

Accreditatie

Voor de cursus staan 9 SBU. Dit zijn niet geaccrediteerde studiepunten. Deze punten zijn te gebruiken voor de opgave van niet geaccrediteerde bijscholingen voor het KP.
Voor het geven van de cursus wordt in de toekomst accreditatie aangevraagd door Bontekoe academie.

Vooropleiding

Voor logopedisten vereist deze cursus geen speciale voorkennis.

Kosten

Cursusprijs: €495,-  [op basis van min. 8 cursisten]

Per cursist één cursusmap, boekje P-p-papegaai is jarig’.

Optioneel:

De DVD ‘Een vanzelfsprekend proces bekeken’ € 10,00
Zelf het studieboek “Logopedie en leerkracht & CD” kopen (alleen 2ehands te verkrijgen).

Data

Trainingsprogramma ‘Signalering van logopedische problemen door leerkrachten’

Donderdag 21-9 van 15.00-18.00 deel I
Donderdag 12-10 van 15.00-18.00 deel II
Locatie: Nicolaasschool, Rijneiland 2, 3984 MA Odijk
Docent: Miriam Helsper en Amanda Warmerdam

Verkort trainingsprogramma ‘Signalering van logopedische problemen door leerkrachten’

1 Dagdeel op 9 januari 2018
Locatie: Nicolaasschool, Rijneiland 2, 3984 MA Odijk
Docent: Miriam Helsper en Amanda Warmerdam

Er is ook een verkorte versie van het trainersprogramma mogelijk in overleg met de docent Miriam Helsper. Deze verkorte versie van het trainersprogramma vindt plaats op een dagdeel van 9.30-13.30.

Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe cursusdata?

Inschrijven cursussen
Informatie aanvraag

De cursussen:

Zijn ontwikkeld door:

Miriam Helsper

In 1996 ben ik afgestuurd als logopedist en gestart als praktijkhouder van Logopediepraktijk Odijk-Bunnik.
Van 1999-2002 heb ik als specialisatie de opleiding Adem- en ontspanningstherapie, methode van Dixhoorn gevolgd en werk sinds 2002 ook als ademtherapeut.
In 2002 ben ik gestart al docent presentatietechniek op de IVA Driebergen, business school.
In 2004 zijn we vanuit de logopediepraktijk gestart met het geven van trainingen op het gebied van Signaleren van spraak-/taalproblemen en stemgeven voor beroepssprekers.
Zowel het overbrengen van kennis als het ontwikkelen van nieuw logopediemateriaal draagt bij aan mijn enthousiasme om ons mooie vak meer zichtbaar te maken.
In 2013 heeft dit geresulteerd in het logopedische kinderboek: P-p-p-pa-pegaai is jarig, logopedie in een notendop en het bijbehorende cursusmateriaal voor leerkrachten.

In samenwerking met logopedisten van de werkgroep Logopedie in een notendop: Lesley Bosschaart, Eliska Heukels, Sanne Leenen, Wieteke Musterd en Amanda Warmerdam